Wyselekcjonowane ogłoszenia z naszej EKO bazy.
Dorastanie w bardziej zielonym, ekologicznym środowisku zwiększa inteligencję dzieci i obniża poziom trudnych zachowań - wykazało badanie przeprowadzone przez belgijskich naukowców. Analiza naukowców z Uniwersytetu w Hasselt ponad 600 dzieci w wieku 10-15 lat wykazała, że 3% wzrost zieleni w ich sąsiedztwie podniósł ich IQ średnio o 2,6 punktu. Warto zauważyć, że wzorzec stwierdzono u dzieci ze wszystkich warstw społeczno-ekonomicznych.
Grzyb herbaciany kombucha, znany od tysiącleci, przeżywa obecnie swój renesans. Jest popularny na całym świecie. Ma orzeźwiający słodko-kwaśny smak. Przypisuje się mu szereg korzystnych właściwości. W ostatnim czasie staje się coraz bardziej popularna jako zdrowszy zamiennik konwencjonalnych, słodzonych napojów gazowanych.
Napój kombucha, odpowiednio wykonany lub kupiony w sklepie, jest bogaty w probiotyki, dlatego można spożywać go w ramach zdrowej diety.
Według danych, kombucha pochodzi z północno-wschodnich Chin, a pierwsze wzmianki o jej stosowaniu sięgają okolic 220 roku p.n.e. Kombucha powstaje ze słodzonej herbaty, zwykle czarnej lub zielonej poddanej fermentacji przez grzybek japoński (inaczej grzybek herbaciany), trwającej w przybliżeniu 7–10 dni. W zależności od użytego rodzaju herbaty, kombucha może mieć barwę od jasnoszarej do ciemnobrązowej.
Dodaj ogłoszenie do naszej bazy turystycznej w atrakcyjnej cenie: 119zł.