plcsenfrdeitlvltptruskessvuk
Ekoprzygoda, nowoczesny portal o ekoturystyce, bio żywności i energii odnawialnej.
  • BANNER GROD
  • BANNER JUTRZENKA

Wydaje się, że problem zasypanych plastikowymi butelkami wysypisk śmieci może zostać rozwiązany! Studenci designu z Londynu wymyślili alternatywne rozwiązanie dla tradycyjnych pojemników na wodę – jadalną butelkę Ooho wykonaną z galaretowatej membrany. Biodegradalne opakowanie można skonsumować lub po prostu wyrzucić bez szkody dla środowiska.

Na to innowacyjne rozwiązanie wpadli Rodrigo Garcia Gonzalez, Pierre Paslier and Guillaume Couche. Pomysł odbił się szerokim echem, przyniósł autorom tegoroczną nagrodę Lexus Design Award i zostanie pokazany na Mediolańskim Tygodniu Designu. Woda w jadalnych butelkach jest chroniona przez trwały materiał wykonany z alg brunatnic i chlorku wapnia. Łatwo go przegryźć i zaspokoić pragnienie albo potraktować jako przekąskę. Taka powłoka, choć naturalna i nadająca się do spożycia, nie przedstawia niestety wielkich walorów smakowych dla podniebienia.

Niemniej jednak natura stała się inspiracją nie tylko dla składu samej powłoki. Koncepcja żelowej membrany opakowania jest wzorowana na tej, która pokrywa kurze żółtko, by jego płynna treść nie wypłynęła na zewnątrz. Butelka przypomina je nawet swoim nieokreślonym, kulistym kształtem. Obecnie jadalne butelki nawet nie odbiegają znacznie od żółtek rozmiarami, ale cele komercyjne wymuszają zmianę rozmiaru pojemnika. Autorzy mają nadzieję, że uda się to zrobić i wprowadzić większe Ooho do sprzedaży.

Ktoś może zapytać, jak zamknąć ciecz w bezkształtnej membranie. Otóż na pomoc idą metody dobrze znane z kuchni molekularnej. Do formowania kul Ooho wykorzystuje się proces sferyfikacji. Polega on na zamrożeniu wody, które ułatwia „butelkowanie”, a jednocześnie nie dopuszcza do zmieszania się jej składników ze składnikami materiału pojemnika. Ponadto dwie powłoki Ooho umożliwiają umieścić etykiety spożywcze między sobą, co pozostaje bez wpływu na jakość przechowywanej wody. Jadalna butelka jest nie tylko pomysłem prostym, ale i tanim. Tak prostym i tanim, że wyprodukowanie takiego opakowania to koszt 2 centów i właściwie każdy, kto pobawiłby się patentem, może sobie wyprodukować Ooho we własnej kuchni. „To nie jest pomysł zrób to sam, ale przygotuj to sam” – mówi Rodrigo Garcia, jeden z projektantów.

Tysiące jadalnych woreczków z wodą rozdano podczas londyńskiego maratonu. Ma to zmniejszyć ilość plastikowych śmieci, które zalewają ulice po każdym większym biegu.

Rok 2019 może okazać się początkiem nowego trendu w sporcie, wraz z wprowadzeniem biodegradowalnych woreczków na wodę, które będą używane zamiast butelek. Saszetki z wodą w kształcie kropli są jadalne i można je spożywać razem z wodą.

Każda torebka Ooho! ma cienką membranę utrzymującą wodę w środku. Biegacze gryzą mały otwór w kapsułce, łykają wodę, a następnie połykają cienką warstwę. Jeśli nie chcą połykać woreczka, mogą go po prostu rzucić na ziemię. Jadalna powłoka rozłoży się w ciągu zaledwie sześciu tygodni. Biorąc pod uwagę, że rozkład plastiku trwa setki lat, jest to ogromna poprawa.

London Marathon to pierwsza tak duża impreza, która zdecydowała się na ten zabieg. W 2018 r. londyńskim maratonie wykorzystano 920 000 plastikowych butelek. W tym roku było inaczej, ponieważ organizatorzy zamienili część plastikowych butelek na jadalne sakiewki, dzięki temu zmniejszyć ilość plastikowych butelek do 704 000 sztuk. Organizatorzy maratonu, uważają, że tegoroczna impreza była najbardziej zrównoważonym maratonem w historii.

Źródło: https://www.ekologia.pl/, https://ulicaekologiczna.pl/