Skip to main content

Matcha – zdrowie znane od tysięcy lat

W dosłownym tłumaczeniu matcha to „herbata w proszku”.

Matcha to zielona herbata w proszku, której właściwości są znane od tysiącleci, jednak dopiero teraz zdobywa ogromną popularność. To za sprawą naukowców, którzy przekonują, że matcha jest skarbnicą antyoksydantów - substancji mogących zapobiec rozwojowi m.in. nowotworów i chorób układu krążenia. Poza tym matcha to sprawdzony sposób na odchudzanie.

Matcha to jeden z najstarszych gatunków japońskiej zielonej herbaty. Jej krzewy uprawiane były na początku na przyklasztornych buddyjskich plantacjach. Matcha, zgodnie z japońską tradycją, wykorzystywana jest podczas niezwykle doniosłej i respektowanej ceremonii zwanej cha-no-yun, co oznacza „drogę herbaty”.

Sekret prozdrowotnego oddziaływania matchy na ludzki organizm tkwi nie tylko w samym jej składzie, ale i w formie, w jakiej się ją spożywa. Warto zwrócić uwagę na to, iż matcha, jako że jest sproszkowana, jest w całości przyswajana podczas wypijania naparu. Gdy parzymy liście zielonej herbaty, te zostają w czajniczku, a substancje nie przenikają w pełni do wody.

Matcha to zielona herbata w proszku, która jest podobno najzdrowsza ze wszystkich gatunków zielonych herbat. Tak przekonują naukowcy, którzy od wielu lat badają właściwości lecznicze matchy, na które z pewnością ma wpływ proces produkcji. Co najmniej dwa tygodnie przed zbiorami krzewy są osłaniane przed słońcem, dzięki czemu ich wzrost jest spowolniony. W tym czasie liście nabierają bladego odcienia zieleni i wytwarzają aminokwasy, dzięki którym herbata jest słodsza i bardziej aromatyczna. Zebrane liście są suszone, a potem starte na intensywnie zielony proszek.

Matcha jest skarbnicą antyoksydantów (przeciwutleniacze) - substancje, które mogą zapobiec rozwojowi m.in. nowotworów, nadciśnienia i chorób serca czy cukrzycy. Jak przekonują badacze, jedna filiżanka herbaty matcha ma równowartość odżywczą 10 filiżanek zwykłej zielonej herbaty i jest od niej 137 razy bogatsza w antyoksydanty. Zapewne dlatego, że pijąc herbatę matcha nie łykamy jedynie wywaru, który powstał z wysuszonych liści zielonej herbaty po ich zalaniu wodą, lecz starte na pył liście herbaty.

Matcha jest źródłem nie tylko antyoksydantów, ale i witamin. Naukowe badania jednoznacznie wykazały, iż unikatowa kompozycja zawartych w niej substancji wspomaga układ odpornościowy, a więc jej picie jest doskonałym elementem profilaktyki wielu infekcji. To jednak nie wszystko: matcha wykazuje również działanie polegające na regulowaniu ciśnienia krwi, a dokładniej - na obniżaniu go w przypadku nadciśnienia. Herbata ta redukuje również ryzyko chorób serca.

Warto również wiedzieć, że herbata matcha wspomaga detoksykację organizmu. Co więcej, przeprowadzane przy jej wykorzystaniu oczyszczanie organizmu z toksyn nie obciąża wątroby, jak ma to miejsce w bardzo wielu kuracjach, gdyż matcha działa, w tym zakresie, jedynie w obrębie układu pokarmowego. A skoro o nim mowa, warto wspomnieć, że matcha idealnie sprawdza się w przypadku biegunek. Nie tylko redukuje nieprzyjemne objawy, ale i uzupełnia odwodniony organizm w niezbędne substancje odżywcze.

Jedna filiżanka tej japońskiej herbaty dostarcza niemalże tę samą ilość kofeiny co jedna filiżanka kawy. Jednak matcha, w przeciwieństwie do małej czarnej, dodaje energii stopniowo i pozwala uniknąć nagłego spadku siły.

Jeśli wydłuży się czas parzenia herbaty matcha (a także innej zielonej herbaty) do 5-8 minut, zyska ona właściwości odprężające, które zawdzięcza L-teaninie. Jak wynika z badań, L-teanina ma działanie uspokajające, zmniejszające stres i niepokój, stabilizujące nastrój - wyjaśnia ekspert ds. żywienia Ian Marber. Dodaje również, że dieta wzbogacona o L-teaninę działa relaksująco, a przy tym pozwala na zachowanie czujności umysłu.

Matcha - jak parzyć herbatę matcha?

Do przygotowania herbaty matcha będą potrzebne:

• matchawan, czyli specjalna duża czarka (niewielkie naczynie w kształcie miseczki) używana do przygotowania herbaty matcha (ewentualnie można ją zastąpić zwykłą miseczką),

• chashaku, czyli bambusowa łyżeczka do nakładania matchy (ewentualnie można ją zastąpić zwykłą łyżeczką),

• chasen, czyli bambusowa miotełka do ubijania herbaty matcha, która wyglądem przypomina pędzel do nakładania kremu do golenia (można ją zastąpić elektrycznym lub ręcznym spieniaczem do mleka lub małą trzepaczką kuchenną),

• sitko do przesiania matchy przed zaparzeniem (aby zmniejszyć ryzyko pojawienia się grudek).

Płaską łyżeczkę matchy należy wsypać do miseczki, zalać 150-200 ml wody o temperaturze 70-80 st. C (nie wrzątkiem!), a następnie mieszać miotełką szybkimi ruchami do momentu rozpuszczenia się proszku i uzyskania na powierzchni herbaty pianki.

Samo zdrowie.

Źródło: https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/matcha-zielona-herbata-w-proszku/, http://www.odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly