plcsenfrdeitlvltptruskessvuk

Ekoprzygoda, nowoczesny portal o ekoturystyce, bio żywności i energii odnawialnej.

Segregacja śmieci jest bardzo ważna dla naszego środowiska. Wiele odpadów można wykorzystać ponownie. Metal, szkło, papier i plastik to wartościowe surowce, ale tylko wtedy, gdy są posegregowane, czyli oddzielone od siebie i resztek jedzenia. Warto zatem wiedzieć, jak segregować śmieci.

Przepisy dotyczące usuwania odpadów mobilizują nas do segregacji śmieci. Warto więc zaopatrzyć się w kilka koszy na śmieci lub specjalne pojemniki przeznaczone do segregacji.

Segregacja śmieci zmniejsza wykorzystanie zasobów naturalnych Ziemi, a tym samym spowalnia proces jej degradacji. To także zmniejszenie zużycia energii elektrycznej i oszczędność pieniędzy – opłata za posegregowane śmieci jest niższa, niż za odpady zmieszane. Segregowanie śmieci w domu uczy także systematyczności i kształtuje umiejętność zachowania porządku i gospodarności. Z pojęciem recyklingu warto zapoznać dzieci, aby wyrobić w nich ten nawyk już od najmłodszych lat.

W dosłownym tłumaczeniu matcha to „herbata w proszku”.

Matcha to zielona herbata w proszku, której właściwości są znane od tysiącleci, jednak dopiero teraz zdobywa ogromną popularność. To za sprawą naukowców, którzy przekonują, że matcha jest skarbnicą antyoksydantów - substancji mogących zapobiec rozwojowi m.in. nowotworów i chorób układu krążenia. Poza tym matcha to sprawdzony sposób na odchudzanie.

By zadbać o środowisko nie trzeba wcale zostawać aktywistą, brać udziału w pikietach i przywiązywać się do drzew. Nie trzeba także wprowadzać radykalnych zmian w codziennym życiu, by znacząco zmniejszyć swój szkodliwy wpływ na planetę. Na początek wystarczy 10 prostych czynności, które może wykonywać każdy - a które sprawią, że środowisku będzie naprawdę lżej. Zobaczcie, co już dziś możecie zrobić, by przyszłość naszego globu malowała się w bardziej pozytywnych kolorach.

Wydaje się, że problem zasypanych plastikowymi butelkami wysypisk śmieci może zostać rozwiązany! Studenci designu z Londynu wymyślili alternatywne rozwiązanie dla tradycyjnych pojemników na wodę – jadalną butelkę Ooho wykonaną z galaretowatej membrany. Biodegradalne opakowanie można skonsumować lub po prostu wyrzucić bez szkody dla środowiska.

Na to innowacyjne rozwiązanie wpadli Rodrigo Garcia Gonzalez, Pierre Paslier and Guillaume Couche. Pomysł odbił się szerokim echem, przyniósł autorom tegoroczną nagrodę Lexus Design Award i zostanie pokazany na Mediolańskim Tygodniu Designu. Woda w jadalnych butelkach jest chroniona przez trwały materiał wykonany z alg brunatnic i chlorku wapnia. Łatwo go przegryźć i zaspokoić pragnienie albo potraktować jako przekąskę. Taka powłoka, choć naturalna i nadająca się do spożycia, nie przedstawia niestety wielkich walorów smakowych dla podniebienia.