plcsenfrdeitlvltptruskessvuk

Ekoprzygoda, nowoczesny portal o ekoturystyce, bio żywności i energii odnawialnej.

Grzyb herbaciany kombucha, znany od tysiącleci, przeżywa obecnie swój renesans. Jest popularny na całym świecie. Ma orzeźwiający słodko-kwaśny smak. Przypisuje się mu szereg korzystnych właściwości. W ostatnim czasie staje się coraz bardziej popularna jako zdrowszy zamiennik konwencjonalnych, słodzonych napojów gazowanych.

Napój kombucha, odpowiednio wykonany lub kupiony w sklepie, jest bogaty w probiotyki, dlatego można spożywać go w ramach zdrowej diety.

Według danych, kombucha pochodzi z północno-wschodnich Chin, a pierwsze wzmianki o jej stosowaniu sięgają okolic 220 roku p.n.e. Kombucha powstaje ze słodzonej herbaty, zwykle czarnej lub zielonej poddanej fermentacji przez grzybek japoński (inaczej grzybek herbaciany), trwającej w przybliżeniu 7–10 dni. W zależności od użytego rodzaju herbaty, kombucha może mieć barwę od jasnoszarej do ciemnobrązowej.

Bakterie probiotyczne w kombuczy, jak potwierdzają badania z 2011 roku, są podobne do zdrowych bakterii występujących naturalnie w ludzkich jelitach. Grzyb herbaciany kombucha jest ceniony ze względu na swoje pobudzające i oczyszczające właściwości. Kombucza jest napojem o niskim pH, gdyż w wyniku fermentacji powstaje wiele kwasów organicznych (m.in. octowy, glukonowy, cytrynowy, jabłkowy, bursztynowy) o właściwościach przeciwbakteryjnych, które chronią napój przed rozwojem niekorzystnych drobnoustrojów.

Po procesie fermentacji kombucha jest źródłem wielu składników, takich jak polifenole, kwasy organiczne (np. kwas octowy, kwas glukuronowy) aminokwasy, enzymy, substancje o działaniu antybiotycznym. W napoju z kombuchy obecne są również witaminy z grupy B, witamina C, a także pewne ilości miedzi, żelaza, manganu, cynku.

W kombuczy najliczniejsze kolonie należą do bakterii z rodzaju Acetobacter, Gluconobacter, Lactobacillus oraz drożdży Saccharomyces i Zygosaccharomyces. Dzięki zawartości kwasów i witamin kombucza posiada właściwości lecznicze:

• wspomaga pracę wątroby – kwas glukuronowy, obecny w napoju fermentowanym kombucha, bierze udział w procesach detoksykacji (w wątrobie łączy się z tzw. ksenobiotykami, np. lekami lub truciznami, pomagając usuwać je z moczem);

• pomaga zmniejszać zmęczenie oraz częstość bólów głowy;

• zmniejsza stężenie kwasu moczowego w stawach (kombucha jest pomocna na dnę moczanową);

• reguluje pracę naskórka oraz poprawia wygląd włosów i paznokci; • ma wysoki potencjał przeciw drobnoustrojom Candida.

Kombucha, jak inne kiszonki działa leczniczo na mikrobiotę jelitową, dlatego pacjenci z Hashimoto i IBS stosują ją wspomagająco. W kosmetyce używa się kombuchy do włosów zamiast toniku po każdym myciu.

Należy jednak pamiętać, że prozdrowotne działanie kambuchy ma miejsce gdy spożywamy produkt, który jest prawidłowo sporządzony, pochodzi z pewnego źródła i jest spożywany w odpowiednich ilościach.

Żródło: https://wylecz.to/zywnosc/ https://www.doz.pl/czytelnia/a16923-Kombucha_kombucza__wlasciwosci_i_zastosowanie_napoju_z_grzyba_herbacianego